De Tokyo Vismarkt is anders geworden, maar zeker nog een bezoek waard!

Beleef Tokyo op unieke wijze met een lokale gids! In slechts één dag ontdek je niet alleen jouw must-see locaties, maar ook verborgen schatten die alleen locals kennen. Met een deskundige gids aan je zijde, geniet je van insider tips of een top diner aanbeveling. Verrijk je reis; zie en ervaar meer van Tokyo. Boek nu je privé, op maat gemaakte tour

Want heb jij wel eens een tonijn gezien? Deze zie je namelijk alom op de Tokyo Vismarkt.

Of eigenlijk nog in de volksmond Tsukiji Market die sinds 2018 is verplaatst met een nieuwe naam Toyosu Fish Market. Zeker een bezoek waard als je naar Tokyo gaat. En daarom een uitleg op deze pagina.

Om te beginnen over deze Japanse Vismarkt. Wist je dat een tonijnvis behoorlijk groot kan zijn en dat er bijna 40 soorten rondzwemen in de zee? Nou, dat wist ik niet toen ik mijn eerste echte maguro sushi at. En ik vind het knap dat jij dat wel weet...

En dan heb je net als bij biefstuk verschillende delen van de tonijn wat het beste stukje is. Daarom zijn er verschillende gradaties, zeker in Japan. En dat maakt de verse sushi en sashimi op deze Vismarkt extra waardevol.

Wat is er allemaal gebeurd met de Tokyo Vismarkt?

Tonijn op de Tokyo Vismarkt

In 2002 was ik voor het eerst in Tokyo. De opa van een vriendin die had een Tempura restaurant. Echt zo’n authentiek specialiteitenrestaurant in het hart van Tokyo. Klein, maar altijd druk, gezellig en vaste gasten.

Dit was nog echt Edo-cultuur (Edo is de benaming van het vroegere Tokyo). De opa was één van de handelaren die iedere dag in de ochtend om 03:30 uur naar Tsukiji-markt ging, de vismarkt voor handelaren en de beste koks.

Het was speciaal dat een Nederlandse jongen in zijn restaurant zat te genieten. En vooral zat te drinken, want dat deden ze daar allemaal.

Enfin, hij nodigde mij uit om met hem mee te gaan naar de Tsukiji markt, zoals het toen nog genoemd werd. De volgende ochtend – niet om 03:30 uur – maar om 07:00 uur, stonden ik en mijn vriendin op de vismarkt.

De opa had allang zijn inkopen gedaan en gezorgd dat het richting zijn restaurant vervoerd zou worden. 

We mochten met hem mee over de markt. Een eigen prive tour. Een koude en kille lucht kwam over mij toen we binnenkwamen. Kruiwagens met hele tonijnen en andere vissen. Groothandelaren en visslagers druk heen en weer op hun verkoopafdeling.

Kilo’s werden gewogen – het beste stukje tonijnvis werd afgesneden. Bloed lag op de grond, natte schoenen van het ijs dat aan smelten was. Restauranteigenaren kochten nog steeds hun vis die door handelaren opgekocht waren.

Ik had nooit gedacht dat er zulke grote vissen bestonden. Grote kruiwagens om 1 tonijn te vervoeren. En de kop van een tonijn kan net zo groot zijn als je eigen romp.

Dit is mijn eigen verhaal. Het is goed om te weten dat een groot deel van de oude Tsukiji-markt alleen voor groothandelaren was. Maar omdat de markt zo populair was bij bezoekers vanwege de levendige sfeer en verse producten, ontwikkelde zich de zogenaamde Buitenmarkt.

De vis werd doorverkocht aan restaurants en winkels op de Buitenmarkt, waar het grote publiek nu nog steeds toegang toe heeft.

De Tsukiji Market, die beroemd was om zijn tonijnveilingen, sloot op 6 oktober 2018 en verhuisde naar een nieuwe locatie in Toyosu waar het heropend is als Toyosu Market.

De gebouwen waar ik in ben geweest zijn afgebroken. Deze waren te oud. En nu staat er een hypermodern veilinghuis waar vooral de tonijn geveild wordt. Het is de grootste veiling voor vis ter wereld.

Deze veiling is nu wel te bezoeken voor toeristen. Maar dat moet achter glas op een observatie deck.

NaarTokyo Tip: je kunt op dezelfde dag de nieuwe Toyosu-vismarkt en de historische Tsukiji-markt (Outer Market) bezoeken.

We raden je aan om in de vroege ochtend de tonijnveiling in Toyosu te bezoeken en vervolgens naar de Outer Market te gaan voor een ontbijt met verse vis. Boek hier je tour >

Waar moet je het spektakel zien op Tokyo Vismarkt en kun je de vis eten?

Tokyo Vismarkt sushi

Op de Toyosu Market vinden de tonijnveilingen plaats tussen 5.30 en 6.30 uur in de ochtend. Het bestaat uit twee hoofdhallen: de hal voor tonijnveilingen en de hal waar andere vis dan tonijn worden geveild.

Voor toeristen heeft de hal een klein restaurantgedeelte en een observatiedek om de veilingen te bekijken. De officiële website.

Als je geïnteresseerd bent in het kopen en het eten van verse vis, dan moet je naar de Toyosu Outer Market gaan.

De twee plekken liggen dicht bij elkaar. Ongeveer 400 meter. De toegang is altijd gratis. De beste tijd om de Outer Market te bezoeken is vroeg in de ochtend, voordat de drukte arriveert en net wanneer ze de heerlijke sushi en het verse visontbijt van de dag beginnen te serveren.

Op zondag zijn de meeste winkels/restaurants hier gesloten, omdat de veiling dan ook dicht is.

Is de Tokyo vismarkt nog steeds een bezoek waard?

Ik raad het nog steeds aan voor reizigers die een traditionele markt in Japan willen ervaren. Bezoekers die tonijnveilingen willen zien moeten wat vroeger opstaan.

NaarTokyo Tip: Een bezoek is het beste te combineren met een vers sushi-ontbijt of lunch in een van de lokale restaurants. De restaurants zijn doorgaans geopend van 5.00 uur in de ochtend tot ongeveer 12.00 uur of vroeg in de middag. Kijk wat er nog meer mogelijk is op de Tokyo Vismarkt >

De Outer Market van vroeger op de Tokyo Vismarkt

Omdat de meeste vis die op Outer Market wordt verkocht, rechtstreeks van de Toyosu-Market wordt geleverd, is dit een van de beste plekken in Tokyo om te genieten van verse sushi.

De markt ga je niet beleven zoals ik ervaren heb

De Tokyo Vismarkt is zeker een aanrader om unieke winkels en restaurants te zien. Een ervaring blijft het. Ook omdat je er heerlijk kunt eten.

Restaurants op de Tokyo vismarkt zijn meestal klein en hebben een beperkt aantal zitplaatsen. En hier kun je in elk restaurant heerlijk verse vis eten. Dus je maakt geen verkeerde keus.

Het is tenslotte Tsukiji, dus het maakt niet uit welk restaurant je kiest - alles is supervers. Misschien zie je mensen 1-2 uur in de rij staan​​om "de beste" sushi in Tokyo te krijgen (of zo wordt in hun gids beweerd), maar dat heb je echt niet nodig.

De Tokyo vismarkt is een gratis bezienswaardigheid om zelf te verkennen. Maar met een lokale gids maak je het leuker en informatiever. Er is nogal wat variatie om bij deze bezienswaardigheid wat de doen - je kunt bijvoorbeeld op de Tokyo vismarkt deelnemen aan een workshop sushi maken.

TIP: Neem veel contant geld mee, want dat is het beste betaalmiddel op de Tokyo vismarkt.


Je hebt gelezen over de Tokyo Vismarkt. Er is genoeg te ontdekken. Ontdek mijn site over Tokyo en ontvang nog meer informatie over deze veelzijdige stad.


Nog meer leuke dingen doen in Tokyo?


SCHRIJF JE IN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF


Zit het weer in Tokyo mee? Als het helder is dan kun je vanaf Skytree Mt. Fuji en de hele stad Tokyo zien. Prachtig! Tickets kopen >