De mooiste plekjes voor bloesem in Tokyo.

Beleef Tokyo op unieke wijze met een lokale gids! In slechts één dag ontdek je niet alleen jouw must-see locaties, maar ook verborgen schatten die alleen locals kennen. Met een deskundige gids aan je zijde, geniet je van insider tips of een top diner aanbeveling. Verrijk je reis; zie en ervaar meer van Tokyo. Boek nu je privé, op maat gemaakte tour

Bloesem in Tokyo-Geisha

Het kersenbloesemseizoen in Japan is van korte duur. Opeens is er bloesem in Tokyo en staan de bloesembomen in bloei. Die prachtige bomen op geweldige locaties in Tokyo.

Wil je weten wat de beste plekken zijn om prachtige sakura bomen te zien in de hoofdstad van Japan? Ik laat de spots zien om de bloesem te ervaren, van minder druk tot de iconische!

Wanneer is het Kersenbloesem seizoen in Tokyo?

Van eind maart tot begin april verandert Tokyo. De kersenbloesemkoorts stijgt. Bloesem in Tokyo is een magische ervaring. In de afgelopen tien jaar komt in Tokyo de eerste bloei tussen 15 maart en 25 maart. Volle bloei van de bloesem piekt meestal tussen 24 maart en 4 april.

Het kersenbloesemseizoen in Tokyo is kort, omdat de bloemen van de sakura bomen meestal heel kort bloeien. Voor sommige soorten bomen kan dit zelfs zo kort zijn als een week.

Tijdens de periode van de bloei kun je ook prachte (privé) tours boeken. Zo krijg je uitleg door een lokale gids en organiseren ze vaak een bento (lunchbox) lunch. Lees verderop welke prachtige tours in Tokyo ik aanraad >

Waar kun je de bloesem in Tokyo het best bekijken?

Tokyo's meest bekende en populaire plek om kersenbloesem te bekijken is Ueno Park. Hier worden de meeste hanami feesten (bloemen festivals) gehouden.

Maar er zijn tal van pittoreske plekjes waar je kunt genieten van de prachtige kleuren van de bloesem in Tokyo. Veel tuinen, parken, rivieroevers en tempelterreinen zijn tijdens het kersenbloesemseizoen prachtig met de felroze kleur van de sakura bomen.

Mijn top 9 plekken om de bloesem in Tokyo te ervaren

NO. 1: Mijn eigen lokale plek; de Shakujii Rivier

Bloesem in Tokyo

Grote plekken om de bloesem in Tokyo te bekijken hebben één nadeel. De populaire locaties zijn namelijk enorm druk.

Gelukkig zijn er andere plekjes te vinden naast de reguliere parken in Tokyo die in bloesemtijd vol zitten met picknickende Japanners.

Zo heb je in de wijken Kita en Itasbashi de Shakuii rivier stromen. Aan de kades en rondom de bruggen zijn het prachtige plaatjes.

De bomen overhangen de rivier. Zeker een bezoek of een wandeling waard om naast de rivier de bloesem te ruiken en fantastische foto’s te maken.

Dichtstbijzijnde station: Itabashi-kuyakushomae Station

Toegang: gratis


NO. 2: Hikarigaoka Park

Plattegrond van Hikarigaoka ParkPlattegrond van Hikarigaoka Park

Dit rustige park ligt verscholen in het noordwesten van Tokyo en heeft 1.000 prachtige kersenbomen. Een uitgestrekt terrein in een woonwijk.

Het is ideaal voor picknicks. Omdat de plek iets buiten de drukte van Tokyo is, is het aangenaam rustig. Dit park heeft het allemaal, inclusief sportvelden, een barbecueplek en een zwembad. Er is ook een bibliotheek en een vogelreservaat op het terrein.

Dichtstbijzijnde station: Hikarigaoka - Ongeveer 1 uur met de metro trein vanaf Tokyo Station. 

Toegang: gratis


NO. 3: Rikugi-en Gardens

Rikugien, een prachtig aangelegde tuin die dateert uit de Edo-periode. Het middelpunt is de prachtige shidarezakura (de huilende sakura-boom), die maar liefst 15 meter hoog en 20 meter breed is. De trapsgewijze bloesems die de takken sieren, zijn een magisch gezicht, zowel overdag als in de nacht wanneer de boom verlicht is.

Voor de traditionele Japanse thee ga je langs bij het Tsutsuji no Chaya-theehuis. Het is een uitgestrekte tuin. Wandel daarom op je gemak door het park.

Dichtstbijzijnde stations: Komagome en Sengoku station - Ongeveer 25 minuten met de metro trein vanaf Tokyo Station. 

Toegang: ¥300


NO. 4: Meguro Rivier

Bloesem in Tokyo in de avond

Ongeveer 800 bloesembomen staan langs de kades van de Meguro rivier. Ongeveer 4 kilometer lang, die elk voorjaar een vleugje Kyoto naar de hoofdstad brengt. Geniet van een romantische wandeling onder de bloesem, die er 's avonds bijzonder mooi uitzien als ze verlicht worden door roze lantaarns.

Tijdens het festival zijn er kraampjes met eten en drinken. Pak een glas roze champagne om echt in de sakura-sfeer te komen!

Tip! Kies voor een riviercruise voor een vrij uitzicht op de bloesems.

Dichtstbijzijnde stations: Naka-meguro en Meguro station - Ongeveer 22 minuten met de metro trein vanaf Tokyo Station. 

Toegang: gratis


NO. 5: Inokashira Park

Inokashira-map

Het Inokashira Park is in de trendy wijk Kichijoji. Misschien is de wijk het best bekend als de locatie van het Studio Ghibli-museum. Het park heeft ongeveer 500 bloesembomen, waarvan de mooiste vlak naast de grote vijver staan. Je kunt hier een zwaanvormige boot huren om door het water tussen de bloemblaadjes te varen.

Nadat je genoeg hebt gehad van bloesems, kun je de dierentuin op het terrein verkennen. Verwacht lange rijen voor de bootverhuur.

Dichtstbijzijnde stations: Kichijoji en Inokashira-koen - Ongeveer 39 minuten met de metro trein vanaf Tokyo Station. 

Toegang: gratis!

Bootverhuur: vanaf ¥ 700/60 minuten voor roeiboten, ¥ 600/30 minuten voor de waterfietsen en ¥ 700/30 minuten voor zwanenboten


NO. 6: Chidorigafuchi

De gracht die rond het Kitanomaru-park loopt en het Edo-kasteel is elk voorjaar het toneel van het Chiyoda Sakura-festival. Deze populaire plek in het centrum van Tokyo heeft een verlichte sakura-tunnel van meer dan 200 bloesembomen. Een 700 meter lange promenade langs het water.

Het Chiyoda Cherry Blossom (Sakura) Festival wordt elk jaar gehouden tussen eind maart en begin april. Deze plek is zelfs twee keer de moeite waard om te bezoeken: op het hoogtepunt van de bloei en dan tegen het einde van de bloei, wanneer de bloemblaadjes betoverend op het wateroppervlak drijven.

Dichtstbijzijnde station: Kudanshita - Lopend vanaf Tokyo Station. 

Toegang: gratis!

Bootverhuur: ¥800/30 minuten of ¥1600/60 minuten van 11 maart - 10 april (prijzen zijn goedkoper buiten het sakura-seizoen).


NO. 7: Shinjuku Gyoen

Shinjuku park - hanami

Een park midden in Tokyo dat een enorme rust uitstraalt. Het park Shinjuku Gyoen heeft veel vroeg- en laatbloeiende sakura's. Daarom kun je hier extra lang van de bloesem in Tokyo genieten.

Meer dan 1.100 bloesembomen staan in het park. Bijzonder is ook dat het ongeveer 65 verschillende soorten bloesembomen zijn. De uitgestrekte tuin heeft een oppervlakte van 58 hectare en een omtrek van 3,5 kilometer.

Tip! Ga naar het brede grasveld in het Engelse tuingedeelte voor de beste hanami-spot.

Dichtstbij zijnde stations: JR Shinjuku, Shinjukugyoenmae en Shinjukusanchome - Ongeveer 16 minuten met de metro trein vanaf Tokyo Station. 

8 minuten lopen van station Shinjuku, 2 minuten lopen van station Shinjukugyoemmae

Toegang: ¥500

Openingstijden: 9.00 - 16.00 uur

Sluitingsdagen maandag

Website (Engels) 


NO. 8: Yoyogi Park

Yoyogie-Park-Bloesem

Dit ruime park van 134 hectare in het hart van het hippe Harajuku heeft ongeveer 600 bloesembomen. Het is de plek voor picknicks en hanami-feesten. Als je van plan bent om hier met een groep te komen, is het verstandig om vroeg te gaan om je plek te claimen!

Dankzij de goede bereikbaarheid en de grote open ruimte is het een populair park. Er is veel drukte met toeristen en Japanse vrienden en families. Maar het geeft je de sakura sfeer om vrienden te maken met een versnapering en een borrel. Hier is veel te doen!

Dichtstbijzijnde stations: JR Harajuku, Meiji-jingumae - Ongeveer 23 minuten met de metro trein vanaf Tokyo Station. 

Toegang: gratis


NO. 9: Ueno Park

Ueno-Bloesem-Tokyo

Ueno Park is de drukste plek om bloesem in Tokyo te zien. Naar schatting zijn hier elk voorjaar bijna 2 miljoen mensen die samenkomen om de bloesems te zien. Met ongeveer 1.200 kersenbomen langs het hoofdpad, hebben ze de neiging iets eerder te bloeien dan in andere delen van de stad.

De bloesembomen van Ueno Park zijn beroemd in heel Japan. Tijdens het festival zorgen duizend lantaarns voor een heerlijke sfeer om 's avonds de bloesem te bekijken.

In de vijver van Ueno Park kun je bootjes huren en er zijn eet- en drinkstalletjes om je van brandstof te voorzien!

Ga je met een vriend(in)? Dan raad ik aan een drankje en/of snack te halen bij de nabijgelegen supermarkt en 's avonds te genieten van de bloesems wanneer ze worden verlicht door lantaarns.

Alles bij elkaar genomen; een bezoek aan het Ueno Park tijdens de bloesem in Tokyo is een beleving die je moet zien. Maar verwacht wel dat het druk is. En als je niet van drukte houdt dan kun je beter naar een ander park gaan.

Dichtstbijzijnde station: Ueno - Ongeveer 12 minuten met de metro trein vanaf Tokyo Station. 

Toegang: gratis

3 prachtige tours en cruises in Tokyo om de bloesems te ervaren

Bloesem in Tokyo Megero-Boot

Zie meer sakura met een privégids, bustour, boottocht of riksja-rit rond de beste hanami-locaties van de stad.

1.: Privé tour met gids - Meguro Rivier #1; unieke bloesem ervaring in Tokyo langs de Meguro Rivier. Breng tijd door met een lokale gastheer die je meeneemt om te picknicken onder de lokale kersenbloesems. Maak je eigen bloesemfeest. De gids stelt samen met jou een lunchbox samen in de lokale foodwinkels.

Duur 4 uur. Controleer de beschikbaarheid om de starttijden te zien >

2.: Privé tour met gids - Meguro Rivier #2; wandel in de 3 uur durende tour langs de Meguro rivier en de trendy wijk Nakameguro. Probeer lokale hapjes en drankjes, waaronder snoep, sembei en andere speciale seizoen producten. Geniet van smakelijke udon noodles in een lokale Udon-Izakaya (pub). Krijg voldoende tijd voor het maken van geweldige bloesemfoto's. En dompel jezelf onder in de lokale festivalsfeer. Bekijk prijs en beschikbaarheid > 

3.: Groepsrondleiding - Yanaka; begin aan een 2,5 uur durende rondleiding door de achterstraten in Yanaka. In deze rondleiding kom je de achtergrond van de bloesemfestivals te weten en de betekenis van Japanners. Probeer lokale snacks en een sake-proeverij (ook andere drankjes verkrijgbaar)

Bezoek een beroemde lokale kunstenaarsgalerij en onderweg de lokale winkels. Bekijk de prijs en de beschikbaarheid >

Waarom zijn kersenbloesems belangrijk voor Japan?

Bentobox bloesem in Tokyo

Het is alsof Tokyo de winter van zich wil afschudden. Het creëert een sfeer in de grote stad van festiviteiten en prachtige roze dekens van bloesem.

Winkels gaan hun schappen vullen met sakura-bloesem thema’s, zoals sakura bento-lunchboxen en roze sakura-drankjes.

Kersenbloesems symboliseren zowel geboorte als dood, schoonheid en geweld.

Ze worden gesymboliseerd in de Japanse aanbidding van de natuur. Maar ze hebben vooral ook het historische symbool van het korte maar kleurrijke leven van de samoerai.

27 maart is het nationaal kersenbloesemdag. De Japanners zijn zo dol op hun bloesembomen dat ze er zelfs een speciale dag aan hebben gewijd. 27 maart staat bekend als "Sakura No Hi" (Cherry Blossom Day), die in 1992 werd opgericht door de Cherry Blossom Association in Japan.

Welke kleding draag je in maart in Tokyo?

In maart kun je het in Tokyo nog steeds koud hebben, vooral in de vroege ochtend en avond. Ik raad aan om warme kleding mee te brengen zoals; T-shirts met lange mouwen, een trui en misschien nog een winterjas.

Boek snel een tour om de bloesem in Tokyo te bewonderen >

Lees de artikelen met meer Tokyo Tips


Je hebt gelezen over bloesem in Tokyo. Er is genoeg te ontdekken. Ontdek mijn site over Tokyo en ontvang nog meer informatie over deze veelzijdige stad.

Tokyo Tips >


SCHRIJF JE IN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF


Zit het weer in Tokyo mee? Als het helder is dan kun je vanaf Skytree Mt. Fuji en de hele stad Tokyo zien. Prachtig! Tickets kopen >