Waar is het Centrum van Tokyo?

Beleef Tokyo op unieke wijze met een lokale gids! In slechts één dag ontdek je niet alleen jouw must-see locaties, maar ook verborgen schatten die alleen locals kennen. Met een deskundige gids aan je zijde, geniet je van insider tips of een top diner aanbeveling. Verrijk je reis; zie en ervaar meer van Tokyo. Boek nu je privé, op maat gemaakte tour

Als je naar grote steden gaat dan weet je dat er één downtown is. Het centrum van Tokyo is anders. Tokyo bestaat uit verschillende districten dat haar eigen centrum heeft. Bijvoorbeeld in Shibuya, Shinjuku, Ikebukuro, Roppongi of de wijk Marunouchi. En dan nog heb je nog veel meer. Zo immens groot is deze stad...

Tokyo bestaat uit ongeveer 14 van dit soort stedelijke hubs, die elk als een kleine stad zijn. Tokyo is een metropool.

Maar ik ben opgegroeid in Nederland en daar zit tussen elke stad of dorp een stuk groen of bos. In Tokyo gaat het naadloos in elkaar over. Net als je van Tokyo naar Yokohama gaat. Voor mijn gevoel zijn deze twee steden één grote stad.

Maar wat is nu het echte centrum van Tokyo? Is er een binnenstad? 

Het is een simpele vraag, maar voor een stad zo groot als Tokyo is er geen simpel antwoord. Het stadscentrum is vaak het “commerciële, culturele, historische, politieke of het geografische hart” van een stad. Maar om het centrum van Tokyo te bepalen dat gaat je niet lukken. Wil je wel Activiteiten doen in Tokyo? In het centrum heb je allerlei activiteiten >

...Ik ga het proberen, omdat het belangrijk is vanuit welk perspectief je het centrum van Tokyo ziet.

Op historisch en op geografisch niveau is namelijk het centrum van de stad: het keizerlijk paleis (voormalig Edo-kasteel).

Dit is het centrum van Tokyo dat sinds begin 17e eeuw de regeerstad werd van Japan. Met satelliet bekeken zie je duidelijk een groene zone van 115 hectare. 

Het keizerlijke paleis is nog steeds de geografische kern van de stad.

En op wijkniveau zijn de gebieden Chiyoda, Chuo en Minato echt het centra van de stad. Maar daarbuiten heb je de sub-grootstedelijk centrums: Ikebukuro, Shinjuku en Shibuya.

...En zelf zou ik Ginza (in de wijk Chuo) het centrum van Tokyo noemen.

Als je ziet hoe de stad zich sinds het einde van de 19e eeuw ontwikkelde en de functies die dit deel van de stad nog vervult. Op het gebied van winkelen torent Ginza boven alles uit wat betreft afwisseling. Hoewel je meer winkels hebt in Shinjuku of Ikebukuro, heb je in Ginza bekende warenhuizen, flagshipstores en nog veel meer. De winkels in dit centrum van Tokyo doen er alles aan om klanten tevreden te stellen.

Ook goed om te weten is dat de beste restaurants in Tokyo zich in Ginza bevinden. Hetzelfde geldt voor cafés. Terwijl Shinjuku en Shibuya veel trendy café’s heeft is er in Ginza een lange cafégeschiedenis. Cafés van de afgelopen 100 jaar zijn nog steeds vertegenwoordigd. Het nachtleven is in Ginza rustiger, maar er zijn veel culturele locaties en een groot aantal bars in deze wijk.

Een zee van straten, gebouwen, bovengrondse snelwegen en telefoondraden.

Als je het niet weet dat metropool Tokyo uit verschillende wijken, districten en stadscentra bestaat, dan is Tokyo echt een web. Snelwegen die bestaan uit acht verdiepingen en slagen maken om de kantoorgebouwen en wolkenkrabbers.

....Je raakt het besef kwijt wat de begane grond is.

Je hebt naast de stadscentra van Tokyo ook de woonwijken. Waar je minder hoogbouw hebt, authentieke woningen- en lokale shrines. Woonhuizen die generaties lang in de familie zijn, oude mensen die schoonmaken en roddelen, planten water geven en iedereen die voorbij komt nauwlettend in de gaten houden.

Dit zijn dorpen op zich, die verbonden zijn met metro- en treinhaltes. Ze hebben nog steeds een lokaal tintje dat wordt bepaald door de shotengai, de hoofdstraat, dat het centrum is.

Mocht je tijd hebben en je wilt een klein beetje indruk krijgen van wat ik bedoel? Je kunt makkelijk door deze miljoenenstad gaan met een treinrit op de Japan Rail Yamanote-luslijn.

Je maakt een rondje met 29 stations door Tokyo. En die stations zijn vaak het knooppunt van zo’n lokaal dorp in de stad Tokyo.

Een uur ben je onderweg om weer terug te komen op het station waar je begon. Het geeft je een gevoel van hoe groot Tokyo is.

...Maar één tip! Vermijd de spits...Je hebt gelezen over het centrum van Tokoy. Er is genoeg te ontdekken. Ontdek mijn site over Tokyo en ontvang nog meer informatie over deze veelzijdige stad.


Andere bezienswaardigheden in Tokyo


SCHRIJF JE IN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF


Zit het weer in Tokyo mee? Als het helder is dan kun je vanaf Skytree Mt. Fuji en de hele stad Tokyo zien. Prachtig! Tickets kopen >