Hoeveel Inwoners Tokyo?

Beleef Tokyo op unieke wijze met een lokale gids! In slechts één dag ontdek je niet alleen jouw must-see locaties, maar ook verborgen schatten die alleen locals kennen. Met een deskundige gids aan je zijde, geniet je van insider tips of een top diner aanbeveling. Verrijk je reis; zie en ervaar meer van Tokyo. Boek nu je privé, op maat gemaakte tour

Je leest hoeveel inwoners Tokyo heeft. Ik geef je namelijk feiten en ontwikkelingen die Tokyo heeft doorstaan. Het is een megagrote stad met veel inwoners.

Maar eerst het belangrijk nieuws....

“Tokyo verliest voor het eerst in 26 jaar veel Tokyo inwoners”

Inwonersaantal

Bekijk de grafiek eens? Als je die grafiek zo ziet ben ik benieuwd hoe het inwoneraantal over 10 jaar is. Want de bevolking van Tokyo kromp in 2021 voor het eerst sinds 1996. De oorzaak is volgens het bestuur van Tokyo het gevolg van de pandemie in 2020/2021. Hierdoor werkten meer mensen op afstand en hoefden zij niet te wonen in Tokyo.

De bevolking daalde met ongeveer 48.600 inwoners. Iets minder dan 14 miljoen inwoners aan het begin van 2022.

Is Tokyo de grootste stad ter wereld?

Inwoners TokyoInwoners Tokyo. Meer vrouwen dan mannen

Tokyo wordt algemeen beschouwd als 's werelds grootste stad (per stedelijk gebied en grootstedelijk gebied).

  • Er zijn ongeveer 6.850.000 mannelijke inwoners in Tokyo
  • Er zijn ongeveer 7.100.000 vrouwelijke inwoners in Tokyo

De meeste Tokyo inwoners wonen in de wijken:

#1. Minato: 876.000 inwoners
#2. Setagaya: 845.200 inwoners
#3. Chiyoda: 812.400 inwoners

Hoe heette Tokyo oorspronkelijk?

De geschiedenis van de stad Tokyo gaat zo'n 420 jaar terug. Maar de stad heette eerst ‘Edo.’ Het begon te bloeien nadat Tokugawa Leyasu hier in het jaar 1603 het Tokugawa-shogunaat vestigde. Deze shogun noemde het toen Edo. Deze naamgeving duurde tot het jaar 1868. Men doopte de stad in Tokyo. Dit betekent namelijk ‘Oostelijke hoofdstad.’

Hoe worden de inwoners van Tokyo genoemd? Edokko (Japans: 江戸っ子 'kind van Edo') is een Japanse term die verwijst naar een persoon geboren en getogen in Edo. Families in Tokyo zijn er trots op dat ze al generaties in Tokyo wonen. Je moet ze hier eens naar vragen hoeveelste generatie ze zijn.

Waarom is Tokyo zo groot geworden? Tijdens het tijdperk toen de stad nog Edo heette maakte de stad een grote culturele en economische groei door. Al in het jaar 1720 waren er ruim 1 miljoen inwoners in Tokyo. In die periode was Tokyo ook al één van de grootste steden ter wereld.

Edo-Inwoners-TokyoIn het oude Edo was het ook al spitsuur

Heeft Tokyo ook uitdagingen? Het bestuur van Tokyo en ook de inwoners Tokyo hebben een grote uitdaging. De vele inwoners moet men managen met openbaar vervoer, wegen, woningen en andere logistieke oplossingen. En deze uitdaging lijkt opgelost als je zelf in de stad bent. Echt waar! Zo’n groot inwonersaantal, maar soms is er zo’n rust. Het is er schoon en goed georganiseerd. Dit merk je aan alles!

Je moet voor de lol eens op Netflix kijken. Daar is een serie die heet “Alice in Borderland.” De serie speelt zich af in Tokyo. En de eerste aflevering zie je het drukste kruispunt in Tokyo en ook andere delen van de stad. Totdat erop eens geen mensen meer zijn op straat. Als je in Tokyo bent geweest dan begrijp je wat ik bedoel. Het is zo apart.

Inwoners Tokyo Alice in BordelandInwoners Tokyo Alice in Bordeland (image Netflix)

Tokyo is de dichtstbevolkte stad ter wereld. Er is weinig grond beschikbaar die gebruikt kan worden. Het gevolg van deze hoge bevolkingsdichtheid is de overbevolking en de hoge grondprijs.

In Tokyo woont ongeveer 10% van de Japanse bevolking. Tel je daar het grotere metrogebied van Tokyo, Kanagawa, Saitama en Chiba bij op, dan bereikt de totale bevolking 38 miljoen mensen! De totale bevolking van Japan is ongeveer 127 miljoen mensen. Het is dus maar liefst 30% - en dat maakt Tokyo het dichtstbevolkte stedelijke gebied ter wereld.

Tokyo is uitgeroepen tot de veiligste en de best georganiseerde stad ter wereld. Gelukkig is het vanuit Tokyo ook goed te doen om de natuur in te gaan. Bijvoorbeeld richting Mt. Fuji of Niko. Maar zo zijn er nog meer redenen waarom Tokyo de ideale stad is.

De bevolkingsdichtheid heeft echter ook een andere kant. Tokyo heeft één van 's werelds grootste spoorwegsystemen. Maar in verhouding tot de bevolkingsdichtheid zijn de treinen tijdens de ochtend- en avondspits ongelooflijk druk. De instapspiek is 200% tijdens de spitsuren in de drukste gebieden.

Bovendien zorgt het voor stijgende huren. Ook is het een logistiek probleem bij natuurrampen zoals aardbevingen en tyfoons. Krijg het dan maar voor elkaar om grote aantallen forenzen veilig thuis te laten komen. Een ander punt zijn de vele faciliteiten die men moet hebben. Of de bureaucratie en papierwerk die hieromheen speelt. Het is erg lastig om iets voor elkaar te krijgen.

Waarom zijn er zoveel inwoners Tokyo?

Mijn makkelijkste antwoord hierop is dat in Tokyo veel uitgaansgelegenheden zijn, een verscheidenheid aan evenementen en dat Tokyo de status heeft als mode-hotspot. Maar universiteiten en de werkgelegenheid spelen de belangrijkste rol.

Ruim 40% van de inwoners zijn namelijk Japanners die naar Tokyo zijn verhuisd. Dit zijn dus geen Edokko’s ;). Deze verhuizingen zijn een grote factor in het aantal inwoners Tokyo. De stad heeft een aantrekkingskracht door de werkgelegenheid. Bedrijven hebben hier namelijk hun hoofdkantoor.

Sinds Tokyo de hoofdstad werd van Japan in het jaar 1868 is de economie opgebloeid. In Tokyo kwamen universiteiten en er was een grote industriële revolutie gaande. Het aantal inwoners was al ruim 6 miljoen in de 19e eeuw.

Na de Tweede Wereldoorlog was het een tijd van herstel. Veel inwoners waren tijdens de oorlog vertrokken omdat er bombardementen plaatsvonden. De Japanse overheid introduceerde in 1950 een nieuw economisch model dat voor groei moest zorgen. Deze groei kwam met technische innovaties en nieuwe industrieën waar Tokyo goed in werd.

Tokyo telde in 1962 al 10 miljoen inwoners. De Shinkansen (bullet trein) deed z’n intrede. Tokyo werd een belangrijke internationale zakelijke omgeving met een goede financiële sector.

De Olympische Zomerspelen werden in 2021 opnieuw in Tokyo gehouden. De stad heeft meer dan 100 universiteiten, honderden musea en meer dan 200 parken. Vanwege de vele inwoners is onroerend goed in Tokyo het duurst ter wereld. Tokyo staat altijd in de top 10 van het lijstje ‘Grootst stedelijke economie ter wereld.’

De bevolking van Tokyo bereikte de 12 miljoen inwoners in het jaar 2001. In het jaar 2020 kwam dit boven de 14 miljoen inwoners. Het aantal heeft sinds 2021 een daling ingezet. Dus ik ben erg benieuwd hoe het er na 10 jaar uitziet.

Statistieken inwonersaantal Tokyo:

  • Tokyo heeft ongeveer 7 miljoen huishoudens, met gemiddeld 1,9 personen per huishouden.
  • Het aantal buitenlandse inwoners is ongeveer 440.000.
  • De belangrijkste buitenlandse inwoners zijn Chinezen met 127.000, gevolgd door Koreanen met 110.000, dan Filippino's met 32.000 en Noord-Amerikanen met 18.000 inwoners.
  • De wijk Shinjuku heeft de meeste buitenlandse bevolking met 30.000 inwoners

Deze artikelen zitten nog boordevol meer tips over Tokyo


Je hebt gelezen over de inwoners Tokyo. Er is genoeg te ontdekken. Ontdek mijn site over Tokyo en ontvang nog meer informatie over deze veelzijdige stad.


Andere artikelen over Tokyo Tips:


SCHRIJF JE IN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF


Zit het weer in Tokyo mee? Als het helder is dan kun je vanaf Skytree Mt. Fuji en de hele stad Tokyo zien. Prachtig! Tickets kopen >