De grond trilt, draaierig en lantaarnpalen zwiepen. Aardbeving in Tokyo. Hoort het erbij?

Beleef Tokyo op unieke wijze met een lokale gids! In slechts één dag ontdek je niet alleen jouw must-see locaties, maar ook verborgen schatten die alleen locals kennen. Met een deskundige gids aan je zijde, geniet je van insider tips of een top diner aanbeveling. Verrijk je reis; zie en ervaar meer van Tokyo. Boek nu je privé, op maat gemaakte tour

Aardbeving in Tokyo? Jazeker! Daar denk je niet veel over na. Maar in de stad zijn er per jaar talloze aardbevingen. Veel merk je niet eens en soms voel je de grond wat heen en weer bewegen dat vooral te merken valt aan lantaarnpalen die wat heen en weer zwiepen.

Veel van de gebouwen in Tokyo zijn aardbevingsbestendig en veilig. Maar wat als er een grote aardbeving plaatsvindt die de stad niet meer aankan? Ik vertel in dit artikel antwoorden op je vragen. Wees niet bang. Tokyo heeft het goed voor elkaar!

Waarom zijn er in Tokyo aardbevingen?

Japan en aardbevingen gaan hand in hand vanwege de ligging langs de "Pacific Ring of Fire." Precies waar drie tektonische platen liggen, waaronder de plaat onder de Stille Oceaan en de Filipijnse zeeplaat.

Sommige kenners zeggen dat er een kans is van 70% dat een aardbeving met een > 7,3 op de schaal van Richter Tokyo vóór 2050 treft. 

Men baseert dit op het verleden en de frequenties van het aantal grotere aardbevingen. Zware aardbevingen treffen Tokyo gemiddeld 1x in de 27 jaar.

Wat zou er gebeuren als zo’n aardbeving Tokyo zou treffen? Een krachtige aardbeving van 8,0 met het epicentrum recht onder Tokyo, zou alleen al in de hoofdstad meer dan 6.000 mensen kunnen doden. Het zou ertoe leiden dat in het ergste geval zo'n 194.000 huizen en gebouwen worden verwoest of afgebrand.

Zijn wolkenkrabbers veilig bij aardbevingen? Het antwoord is ja. De wolkenkrabbers in Tokyo zijn ontworpen om aardbevingen te weerstaan door gebruik te maken van de modernste technologieën. Nieuwe woningen of gebouwen in Tokyo hebben aardbevingsbestendige constructies.

Alleen de gedachte al... Je zult maar in de top van Sky Tree staan of bovenin de Tokyo Tower. Brrrr... Of waarschijnlijk zul je er dan weinig van merken. Het is in ieder geval veilig om vooraf toegangskaartje te kopen voor Skytree.

Hoe vaak worden aardbevingen gevoeld in Tokyo? Nou in mijn beleving best wel vaak. Ik weet nog goed dat wij in Tokyo liepen. Lees gauw verder onder dit plaatje...

Aardbeving Tokyo wanneerMen kan tegenwoordig een aardbeving in Tokyo redelijk voorspellen als het een kracht van 5,0 of hoger heeft. Er gaan op alle kanalen en op mobiele telefoons waarschuwingen uit en er rijden omroepautootjes rond in de woonwijken.

...Al lopend werd ik wat draaierig. En ook de stoplichten en lantaarnpalen gingen heen en weer. Het opmerkelijkst was dat iedere Japanner gewoon doorging waar die mee bezig was. Ik werd half uitgelachen door mijn vrienden; mijn eerste echte aardbeving meegemaakt! Gelukkig duurde het maar eventjes.

Er worden ieder jaar ongeveer 5.000 kleine aardbevingen geregistreerd in Japan. Meer dan de helft heeft een kracht tussen de 3,0 en 3,9. De meeste blijven onopgemerkt voor mensen. Maar toch zijn er ieder jaar ook ongeveer 160 bevingen met een kracht van 5 of hoger. Niet allemaal in de hoofdstad Tokyo, maar soms wel voelbaar.

Wat als je in de metro of de trein in Tokyo zit en er is een aardbeving?

Is er een kans dat de stations en de tunnels instorten? De pijlers in de ondergrondse delen zijn voldoende verstevigd om instortingen te voorkomen, zelfs bij een zware aardbeving. Maar het is mogelijk dat sommige verlichtingen en wegwijzers door de trillingen naar beneden vallen. Let daarom goed op, zowel tijdens als na de trillingen.

Zijn treinen nog veilig tijdens aardbevingen? Langs alle metro- en trein routes zijn apparaten die seismische activiteit voorspellen of detecteren. De treinen en metro’s gaan onmiddellijk stoppen als de trillingen aanhouden of in intensiteit toenemen.

Is het mogelijk om vast te zitten in een trein? Ook bij een noodstop rijdt de trein na de aardbeving door naar het eerstvolgende perron. Koop daarom vooraf je treinkaartje vanaf het vliegveld naar Tokyo.

Is er licht in het geval als de stroom uitvalt? Het spoornetwerk in Tokyo heeft op verschillende punten noodgeneratoren die stroom leveren aan stations en tunnels voor noodverlichting. Het zal dus niet pikkedonker zijn. Bovendien is er vaak treinverlichting en communicatieapparatuur op basis van batterijen.

In Tokyo heeft men geleerd bij de laatste grote aardbeving in maart 2011 om voldoende drinkwater, dekens, eenvoudige matrassen en mobiele toiletten te hebben. Heel veel inwoners van Tokyo konden in 2011 niet naar huis teruggaan, omdat het trein- en metronetwerk platlag. Daar is nu beter voor gezorgd.

Seismische intensiteit en menselijke perceptie / reacties / buitensituatie

Seismische intensiteit en menselijke perceptie

Wat zijn de veilige en de minst veilige gebieden tijdens een aardbeving in Tokyo?

DE VEILIGSTE GEBIEDEN IN TOKYO:

Het is niet verrassend dat de beste locaties tijdens een aardbeving de groene parken en buurten zijn met weinig gebouwen. Zoals de uiterste buitenwijken van de metropool Tokyo; Hachioji, Tama en Chofu om er maar een paar te noemen. Het keizerlijke kasteel staat ook bovenaan als veiligste gebiedt midden in Tokyo.

Ontvlucht dus het drukke bebouwde gebieden en ga bijvoorbeeld een hele dag naar het grote park in Tokyo. En boek een tour > Volop Japanse tuinen en weinig instortingsgevaar. 

WAAR ZIJN DE GEBIEDEN MET DE MEESTE RISICO IN TOKYO?

De gevaarlijkste gebieden zijn de 'shitamachi'-gebieden in de binnenstad, waaronder Sumida-ku en Asakusa in Taito-ku. De oude buurt heeft veel smalle straatjes en dicht opeengepakte oudere houten constructies waardoor branden zich snel kunnen verspreiden. In Taito-ku loopt 35% van de buurten een hoog risico dat gebouwen instorten en vuur zich makkelijk kan verspreiden.

Wat moet je doen als er een aardbeving in Tokyo is?

Aardbeving in Tokyo binnen

Wacht niet met het hebben van een aardbevingsplan. ...

Bescherm jezelf door dekking te zoeken onder een stevige tafel of een vergelijkbaar object.

Blijf uit de buurt van meubels of ruiten die gemakkelijk kunnen omvallen.

Ren niet gauw naar buiten.

Draai het gas niet open na een aardbeving.

Aardbeving in Tokyo Buiten

En als je buiten loopt tijdens een aardbeving?

Gebruik een tas of handbagage om jouw hoofd te beschermen.

Blijf uit de buurt van constructies zoals muren van betonblokken en pas op voor vallende voorwerpen zoals bakstenen, glas of uithangborden.

Stel de situatie in de omgeving nauwkeurig vast en handel rustig.

Gebruik websites en andere bronnen om nauwkeurige informatie te verkrijgen.

Wanneer je in een hotel bent, winkelt in een warenhuis of supermarkt doe dan geen onverwachte dingen. Volg de instructies op van werknemers in het gebouw. Japanners hebben ervaring met aardbevingen. En jij waarschijnlijk niet.

Historie: Zware aardbeving Tokyo-Yokohama van 1923 tot heden

Aardbeving Tokyo Yokohama 1923

De aardbeving in Tokyo-Yokohama van 1923, ook wel Grote Kanto-aardbeving genoemd, had een kracht van 7,9. De zware beving begon rond het middaguur op 1 september 1923. Ongeveer 140.000 doden werden geteld als gevolg van de aardbeving en de vuurzeeën die daarna kwamen. Meer dan de helft van de gebouwen in de regio stortte in of werden verbrand.

De schok veroorzaakte een tsunami die een hoogte van 12 meter bereikte bij de stad Atami. Een dorp van vissers zo’n 50km onder Yokohama. 155 woningen werden verwoest en 60 mensen kwamen om het leven. Lees meer op Wikipedia >

De enige vergelijkbare Japanse aardbeving in de 20e eeuw was in Kōbe op 17 januari 1995; ongeveer 6.400 mensen stierven als gevolg van de aardbeving, grote branden in de stad en een aardverschuiving.

Op 11 maart 2011 trof een enorme aardbeving van 9.0 voor de kust van Sendai, die zelf wat schade aanrichtte, maar ook een reeks verwoestende tsunami's veroorzaakte langs de kust van Noordoost-Japan. Deze aardbeving was ook heel goed voelbaar in Tokyo en zette met de kracht van 5.0 - 6.0 het openbare leven eventjes stil in Tokyo.


Je hebt gelezen over een Aardbeving in Tokyo. Best eng als je het mij vraag. Er is genoeg te ontdekken. Ontdek mijn site over Tokyo en ontvang nog meer informatie over deze veelzijdige stad.

Lees meer mijn eigen artikelen over Tokyo Tips


Andere artikelen over Tokyo Tips:


SCHRIJF JE IN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF


Zit het weer in Tokyo mee? Als het helder is dan kun je vanaf Skytree Mt. Fuji en de hele stad Tokyo zien. Prachtig! Tickets kopen >